TARİH
KATEGORİ

LADİK YOLU TURİZM GELİŞTİRME PROJESİ

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) hazırladığı Güney Ege Bölgesi Turizm Strateji Belgesi’nde belirtildiği gibi Denizli İli’nde konaklama tesisleri, yoğun olarak il merkezi ile Pamukkale ve Karahayıt Beldeleri’nde bulunmaktadır. Turizm açısından dikkat çeken diğer bir unsur da turistin daha ziyade Denizli çevresinde yer alan Antalya, Muğla ve Aydın gibi rekabetçi destinasyonlardan günübirlik turlar ile geliyor olmasıdır. Yöreye gelen turistin ortalama geceleme sayısı 1’in altındadır ve yörede turistik çekim noktası olarak değerlendirilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır.  Bu sorunların kültür odaklı turizm anlayışı ile çözümü için Ladik Yolu Projesi geliştirilmiştir.  Proje adını yörenin, laodikya’dan kısaltılarak oluşturulan adı “Ladik”ten almaktadır.

Hierapolis, Laodikya, Colossae, Kaklık Mağarası, Honaz Dağı Milli Parkı, Kefe Yaylası ve Yatağan Beldesi hem konaklama tesisi yoğun alanlar hem de turist trafiğinin yoğun olduğu çerçeve içinde bulunan ve turizm strateji belgesinde belirtilmiş bazı turizm duraklarıdır. Bu listeye proje aşamasında olan Denizli Arkeoloji Müzesi, yakın zamanda su tutmaya başlayacak Akbaş İçme Suyu Barajı çevre koruma alanı ve iki çevre koruma alanı (Honaz Dağı+İçme suyu barajı) sınırının kesişim noktasında bulunan ve korunmuş somut kültürel mirası ile dikkat çeken Aydınlar Mahallesi’ni (Köyü’nü) de ekleyebiliriz.

Ladik Yolu Projesi, dikkat çekmeyi bekleyen bu destinasyonları birbirine bağlayan kara yolunun iyileştirilerek özellikle Antalya ve Muğla’dan turlar ile gelen turist kafileleri için alternatif bir yol oluşturulmasını önermektedir (bkz. şekil 2). Hem yolun fiziksel özelliklerini hem de yol üstündeki yerleşimlerin turistik potansiyellerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Antalya’dan gelen turların kullandığı, Honaz Dağı batısından giden yol dağın doğu yamaçlarından geçirildiğinde Pamukkale’ye giden turistlerin yol üzerinde farklı doğal güzellikler, kültürel değerler ve inanç merkezlerini ziyaret etmesi sağlanmış olacak. Bir günün sonunda Hierapolis’e ulaşan turist en az bir gece konaklamanın ardından öğle sıcağı dayanılmaz olana kadar Pamukkale travertenleri ve Hierapolis antik kentini gezecek daha sonra da halen kullanılan yoldan ancak bu kez Denizli Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret ederek geri dönecek. Bu en az iki gün-bir gece sürecek tura, yol üzerindeki Honaz Dağı Milli Parkı gibi destinasyonlarda çeşitlendirilecek tur ve konaklama alternatiflerinin eklenmesi ile daha uzun ve çeşitli turistik paketler elde edilebilecek.

Doğa ile ilişkili turizm alternatifleri, inanç merkezi ve tarihi mekanlar ile ilgilenen kültür turistleri halen günübirlik turlar ile gelen deniz-güneş turistlerinden iki kat daha uzun süre kalıp beş kat daha çok harcayacak.

TÜİK verilerine göre Denizli’de “köy nüfusu yıllık artış hızı/şehir nüfusu yıllık artış hızı (%/%)” 0,53/2,04 iken Muğla’da 2,03/3,03’tür. Tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomiye sahip Denizli köyleri hızla kente göçerken turizmin önemli bir geçim kaynağı olduğu Muğla köylerinden göç oldukça azdır. Bu nedenle tarım dışı istihdamın çeşitlendirilmesi ve doğal-kültürel özellikleri elverişli yerleşimlerde kültür odaklı turizm alternatiflerinin geliştirilmesi yöreyi kalkındıracak.